Den Danske Folkemusikpris 2018

Årets modtager af Den Danske Folkemusikpris 2018 er:


THE SANDS FAMILY  

The Sands Family fra County Down i Nordirland, har spillet og sunget i generationer, men det var ikke før i 1960’erne, da irsk musik gik sin sejrsgang over USA og det meste af Europa, at muligheden for at leve af musikken bød sig til. 

Det var balladgruppernes store årti, og The Sands Family,Tommy, Colum, Ben og Anne var utroligt populære i begge de daværende Tyskland, også efter at de var blevet reduceret til en kvartet, da broderen Dino midt i 70’erne omkom i en trafikulykke.

De irske sange fra dengang var kommet for at blive – og bruges stadig flittigt, men efterhånden fladede balladgruppe-bølgen ud, og instrumentalgrupper og sangskrivere og indtog scenen. 

Deres sange betød et bredere og mere originalt repertoire for The Sands Family, og blev senere grundlag for solide solokarrierer for Ben, Colum og Tommy. 

Mange af brødrenes sange, som There Were Rosesog The Marching Season, tager nok udgangspunkt i situationen i Nordirland, men sætter den ind i en international sammenhæng, og de befinder sig med nøgleord som peace og reconciliation – fred og forsoning – fjernt fra de militante irske ”rebelsongs”. 

Derfor er de også ubesværet gledet ind i andre, og ikke kun irske, sangeres repertoire, og Tommy’s Your Daughters and Your Sonser det vel ikke urimeligt at kalde en nyklassiker.   

The Sands Family har i stort set hele deres levetid været en del af et verdensomspændende netværk af musikere, sangere og sangskrivere. Og nej, det har aldrig været spor hemmeligt, men deres arbejde, med alle de knaster, der har været undervejs, har måske været med til at gøre den ”nye folkemusik” til den nok mest relevante nutidige musik, fordi den, båret af et stærkt socialt og humanistisk livssyn, forholder sig til verden omkring os, og vil noget andet end bare at øge honorarerne. Tommy’s samarbejde med Pete Seeger, med Smailović fra Sarajevo og med mange andre progressive kunstnere viser det.

At stå foran et publikum giver mulighed for, også uden at man på nogen måde forsøger at indoktrinere, at dele følelser og tanker med andre og for at give udtryk for holdninger og standpunkter.  

Det er hvad The Sands Familyhar gjort i nu et halvt århundrede både på og udenfor scenen.  

Og det er da næsten utroligt, at deres musik stadigvæk er så underholdende, så tankevækkende og så relevant, som den i den grad er. 

Grundet deres store betydning for folkemusikken, har vi år valgt at tildele Sands Family folkemusikprisen.

Skrevet af Alan Klitgaard 

Prisoverrækkelsen finder sted søndag den 8. juli kl. 11.30 på Havnescenen umiddelbart inden koncerten.

Den Danske Folkemusikpris uddeles i år for 24. gang og i samarbejde med (siden 2014) Spar Nord. Spar Nord gav sidste år Folkemusikprisen et generøst løft, så checken, der følger med Folkemusikprisen, lyder på 20.000 kr. Herudover ledsages Folkemusikprisen af et kunstværk kreeret af den lokale kunstner og keramiker Hanne Munk Kure.