Den Danske Folkemusikpris 2017

01. mar 2017

Årets modtager af Den Danske Folkemusikpris 2017 er:

Folkeklubben

Folkeklubben blev dannet tilbage i 2011, og siden da er det gået stærkt. Bandet har nu tre fuldlængdeudgivelser på historikken – Nye Tider fra 2013, Danmarksfilm fra 2014 og Slå flint! fra 2016 – og mange kender således i dag bandet for numre som ”Torben Ulrich”, ”Fedterøv”, ”For Pengene”, ”Danmarksfilm”, ”Blomsten og Vasen”, ”Overlæge Jacobsen” m. fl. Siden gruppens dannelse har de gæstet utallige spillesteder og festivaler med en massiv turnéaktivitet på gennemsnitligt omkring 100 koncerter om året.

Folkeklubben blev dannet efter et møde mellem sangskriver Kjartan Arngrim og trommeslager Rasmus Jusjong. Rasmus Jusjong kendte i forvejen til Kjartans sangtekster, og han syntes, at de skulle ud og spille sammen. Kjartan kontaktede sin gode ven guitaristen Rasmus Dall, og 14 dage senere spillede de i Folkets Park på Nørrebro under navnet Folkeklubben – opkaldt efter den første danske folkplade ”En aften i Folkeklubben” med Cæsar, Per Dich og Poul Dissing.

Folkeklubben nærmer sig 600 spillede koncerter, og de har spillet til stort som småt – lige fra festivaler, koncerthuse, generalforsamlinger, til de mindre spillesteder som Hirtshals Kro, Centralhotellet i Holsted og Vostrup Teater- og Musikhus. Da udgivelsen af ”Danmarksfilm” skulle fejres blev det på en togtur igennem Vestjylland sammen med deres fans.

Det står helt klart at Folkeklubben ikke mener at alting skal foregå i København. De drager gerne afsted til yderpunkterne af Danmark og sågar til Sydslesvig og Norge, når muligheden byder sig. De møder deres publikum i øjenhøjde – og møderne inspirer til nye sange.

Når man møder ”Klubben”, som de kalder sig, møder man ikke kun Kjartan Arngrim, Rasmus Jusjong og Rasmus Dall, men også det team de har omkring sig, såsom deres ihærdige, høflige manager Anders Christian Büchert, der holder styr på forretningsdelen – men som samtidig også er en super god sparringspartner for koncertarrangører. Steffen Lind Sørensen er lydmand og den 4. musiker i Folkeklubben, det er fantastisk imponerende at være tæt på pulten og følge hans store arbejde. Lysmand Bjørn Seest sørger for at kæde musikken og sangene sammen med en belysning, der passer til stemningen. Sidst men ikke mindst; bandets utrættelige chauffør, Hans Henrik ”HH” Jensen; en pensioneret buschauffør, inkarneret merchandisesælger og passioneret ”klubfan”, der – til stor sorg for bandet – døde tilbage i februar efter omkring 400 koncerter med klubben igennem hele landet.

Det er hele holdet – bandet såvel som folkene bag og omkring bandet – der modtager årets Folkemusikpris 2017. De er alle fuldt ud engagerede og ved lige nøjagtig, hvad deres arbejde går ud på, og i tillæg hertil er der altid god stemning samt stor venlighed og imødekommenhed; alt sammen noget der i dag kan være svære at finde. Vores tanke omkring dem er: ”Én for alle og alle for én”.

Folkeklubben modtager også denne pris for deres tro mod folkemusiktraditionen tilsat vor tids ord og musik, og deres store ihærdighed i at indlemme hele Danmark i deres sange og turneer.

Folkemusikprisen uddeles i samarbejde med Spar Nord Skagen, som er en af Skagen Festivals hovedsponsorer. Folkemusikprisen består af en check på 20.000 kr. samt et minde fra Skagen. Den Danske Folkemusikpris blev første gang uddelt tilbage i 1995 - dengang blev den overrakt til Lillebjørn Nilsen.


Back to Top ↑

      

Mediepartner og hovedsponsor:                                                                              Hovedsponsorer: