Åbningstalen + Folkemusikprisen 2015

06. jul 2015
Borgmester Birgit Hansens åbningstale Skagen Festival
Torsdag den 2. juli 2015 kl. 19.30

Kære alle sammen. Hjertelig velkommen til den 45’tyvende udgave af Skagen Festivalen.

”It’s Good to See You”

Jeg vil gerne starte med at sige, at hver gang at jeg besøger Skagen, så får jeg den her følelse af, at komme til et specielt og særligt sted. Sådan en ”kriblen” i kroppen, hvor man glæder sig til at se, fornemme og opleve Skagen på ny.

Men jeg skal også ærligt erkende, at da jeg blev bedt om, at holde den officielle åbningstale til Skagen Festivalen 2015, så blev jeg selvfølgelig både beæret og glad (jeg fik lidt den der ”kriblen” igen J), men så blev jeg altså også en smule intimideret. Der kom lidt nervøst sved på panden - for jeg ved hvilke store personer og gæster, der tidligere har åbnet festivalen - og der er noget at leve op til!

Men lidt ”sved på panden” er nu ikke så skidt endda, for vi skal turde gribe de chancer der kommer, uanset om det kræver noget ekstra af os, og giver os lidt ekstra udfordringer. Se blot hvad havneudvidelsen heroppe kan betyde for byen - både indenfor turismen, handel og den maritime sektor. Sådanne chancer skal man ta’!

Så jeg sprang selvfølgelig til ved chancen for at stå her i dag – og sammen med jer være med til, at åbne verdens bedste festival J … Så havde jeg også en god undskyldning for at tage herop et par dage ekstra og nyde livet og stemningen J

Men hvem kan egentlig bedst forklare og fortælle om Skagens festivalen, så alle får et indtryk af, hvad der venter de næste dage?

Hvem kan bedst beskrive de magiske øjeblikke man (kan) få heroppe, og de vidunderlige historier man tager med sig herfra?

Ja - hvem kan bedst forklare og fortælle om Skagens festivalen, så man får den der ”kriblen” i kroppen som jeg får, når jeg kommer til byen?

Mit bud er de mange musikere, bands og solister er hvert år tager turen til Skagen for at øse ud af deres fantastiske evner og dejlige musik...

Nu ved jeg godt at sangene ikke nødvendigvis handler om Skagenfestivalen og alt det man oplever her, men jeg synes alligevel at der sammenhænge at finde/hente mellem musikernes lyrik og så Skagenfestivalen. Prøv bare at høre her:
 

Kald det kærlighed, kald det lige hvad du vil
Åhåhh der findes ingen ord, ingen ord der helt slå til
Så kald det lige hvad du vil (LARS LILHOLT)

This is my life, this is my time
just show me the light, and I go there (KIM LARSEN)

Tænk at det skulle komme i så høj en alder,
At man skulle gå hen og blive både brunstig og vild (ALLAN OLSEN (det blo hus))

Du sku' møde mine venner, det de bedste som jeg har men alle dem jeg kender, si'r de ligner Jørgens far (LASSE OG MATHILDE)

To lys på et bord, tre forløsende ord, fire glas fyldt med ungdommens mod.
Fem slags smil til dessert, seks små kys tre til hver, blev betalt med vort hjerteblod (OTTO BRANDEBURG, 2 lys på et bord)

Du er ikke alene
der er en der følger dig
og det´helt på det rene
han har det li´som dig - som dig (SEBASTIAN)

Jeg er ikke som de andre,
jeg er noget for mig selv (DE GYLDNE LØVER)

Du er den fineste jeg kender;
Du er den dyreste i verden.
du er ligesom, stjernerne, vind, bølger,
fugle, blomster på jorden.

Du er min ledestjerne og ven,
du er min tro, mit håb, min kærlighed (BJØRN AFZELIUS)

Det var et lille udpluk af sangtekster fra nogle af de fantastiske kunstnere der har gæstet Skagen festivalen. Jeg synes at deres værker, på mange måder kan bruges til at beskrive, hvorledes jeg - og sikkert også mange andre - føler og oplever det, når vi kommer til Skagen! Ikke mindst når vi valfarter til Skagen Festivalen.

Men en ting er de mange entertainere, musikere og bands vi hører på…

Men hvad ville festivalen være uden de mange hundrede frivillige der står bag, og får festivalen til at gå op i en højere enhed?

Og hvad ville den være uden de mange lokale forretninger og det lokale erhvervsliv som bakker op med økonomi og professionel assistance?

Det er dette lokale engagement og denne lokale skaberkraft, der år efter år giver liv til det eventyr vi alle så gladeligt bliver en del af, og de skal have en stor, stor tak for at få stablet dette kæmpe arrangement på benene.

De er rost før – naturligvis – men vi KAN altså ikke rose dem nok.
Tak for jeres ukuelige gå-på-mod og jeres fantastiske arbejde!

For Skagen festivalen er noget vi er stolte af i Frederikshavn Kommune.

Det er en festival der knytter stærke bånd mellem mennesker – både lokalt, men også mellem venner, familier og vores alle sammens drømme.

Festivalen er fællesskab og nærvær, og en af de grunde til, at lyset skinner ekstra stærkt heroppe.

Velkommen til – ”It’s Good To See You”

 


Den Danske Folkemusikpris 2015
Søndag den 5. juli klokken 19.30

Dear Guests

Since the person who receives the Danish Folk Music Award this year is from Ireland, I will do some of my speech in Danish and some in English.

First the Danish part

Kære gæster

En Skagen festival lakker mod enden og som en tradition stiftet i 1995 byder, så indleder vi søndagens afslutningskoncert med, at overrække Den Danske Folkemusikpris, som også i år er støtte af Spar Nord Skagen og hvor der udover et pengebeløb medfølger en flot skulptur, ”Eventyreren”, udført af den Nordjyske kunstner, Lene Purkær Stefansen.

Og selvfølgelig skal der være en folkemusikpris på Skagen festival. For selvom det lille ord ”vise ” ikke længere er en del af festivalens navn, så er det dog sikkert og vist, at den traditionelle folkemusik, hvor den så end kommer fra der er det bærende element på Skagen Festival.

Men hvad er folkemusik egentlig – I vore dage tror jeg begrebet bliver bredere og bredere. Folkemusik må jo være musik for folket. Noget der samler folket.  I går spillede Paul McCartney på Roskilde Festival, for et publikum, hvor aldersspredningen var kæmpestor. Det er vel også en slags folkemusik…..

Men når vi tilføjer ordet traditionel folkemusik – og i særdeleshed traditionel irsk folkemusik – så ved vi lige pludselig alle sammen hvad vi taler om. Så får vi en helt speciel sound i ørene. Noget der er genkendeligt – Noget vi er trygge ved.

Præcis som med Skagen Festival – Noget genkendeligt, med en masse traditioner, som vi kan vende tilbage til år efter år og finde ro og tryghed ved.  Det har vi mennesker brug for. I en verden hvor informations- og nyhedsstrømmene kører med lynets hast og i døgndrift, så er det rart at kunne vende tilbage til et sted, hvor de fleste af traditionerne bliver holdt i hævd og ikke alt skal forandres – bare fordi vi kan.

Og det er lige præcis det, som årets modtager af Den Danske Folkemusikpris, Eleanor Shanley står for. At holde traditionerne i den Irske Folkemusik i hævd.

And now, I will try to do the last part of my speech in English.

Eleanor Shanley. Since your visited Skagen Festival for the first time in 1998, you have been here several times and been a very popular artist at the Festival and on your tours in Denmark.

Today you receive The Danish Folk Music award. As I’m informed, it’s only the second time the award goes to an Irish artist. The first were the Dubliners back in 2004.

One of the reasons, that you are reveiving the award is, that you throughout the years have kept the traditional Irish folk music alive, just like you learned it back in Keshcarrigan in Ireland.

As I said in Danish before, people today needs traditions and recognition, in a world where information and news, are coming to us faster than ever. And that is exactly what traditional folk music can give them. That is what you give them.

With the award, comes a little money. They might not last so long. The second thing will probably last longer. It’s a sculpture made by an artist from Northern Jutland, Lene Purkær Stefansen. The sculpture  is called “ The adventurer”.

I hope that your carrier will continue to just the adventure, that you wish for.

Congratulations with the award.

Direktør i Spar Nord Bank, Morten Kock.

 


Back to Top ↑

        

Mediepartner og hovedsponsor:                                                                              Hovedsponsorer: