Slå flint!

Forsanger i Rolling Stones Mick Jagger hævdede for et par år siden, at selve idéen om, at en sang skulle kunne ændre verden, var fjollet.

Jeg er uenig. Jeg har ikke tal på hvor mange gange netop en sang har ændret min verden, fået mig ud af sengen og i det hele taget givet mig fornyet tro på tilværelsen. Tænk på en sang som Christian Richards ”Altid frejdig når du går” skrevet i kølvandet på nederlaget i 1864 som senere blev en hymne for modstandsbevægelsen. Min farfar var modstandsmand, og da jeg som 15-årig sang den til hans begravelse ramte den mig dybere end noget musiknummer nogensinde før, og jeg forstod i ét nu betydningen af ordene. Idéen om at kæmpe for alt, hvad man har kært – at livet, friheden og lykken ikke kunne tages for givet. Tanker jeg aldrig havde haft før. På de 5 minutter det tog at udsynge salmen, blev jeg voksen. Sange kan altså ændre verden og må gerne afspejle og udfordre den verden som vers og omkvæd skal genlyde i. Det gælder om at slå flint!, dvs. at tænde en ild – ikke bare på dansegulvet og i baren, men også i hovedet på den og dem, der lytter!

 

Slå flint!
Hvis gnisten falder heldigt,
brænder bålet.
Slå flint!
Og hvis det hele kikser,
var der gnisten,
der stinker tørt og fucking godt.

Klaus Rifbjerg 2005, (Knastørre digte)

 

Fra politisk hold bliver der i disse år snakket meget om, at Danmark er på vej til at knække midt over, at vi er i krise, og at sammenhængskraften er sat ud af kraft. Men er der noget 600 koncerter på 5 år rundt i Danmark har lært os tre spillemænd, så er det det modsatte. Danmark hænger sammen. Endda i sådan en grad, at var det en fælles national erkendelse, var der ikke den udfordring, vi ikke sammen kunne klare. Som en ung dansk beatgruppe synger for tiden:

”Der er sol over Danmark.
Vi synger dine sange og glemmer dine nederlag.”

Folkeklubben 2016 (fra sangen ”Torben Ulrich” fra albummet ”Slå flint!”)

 

Kjartan Arngrim, forsanger - FOLKEKLUBBEN

Back to Top ↑


  • Tilmeld Nyhedsbrev


    Navn
    E-mail

      

Mediepartner og hovedsponsor:                                                                              Hovedsponsorer: